Demokratin vilar på tillit

Statsvetaren Bo Rothstein föreläste hos Alingsås Humanistiska Förbund.


När statsvetaren Bo Rothstein talar eller skriver brukar ingen bli oberörd. Hans debattinlägg är ofta försedda med en välriktad udd och alltid sakligt underbyggda. Till exempel det senaste som handlade om de tre nobelpristagarna i ekonomi, med rubriken ”Nobelpris till skåpmat”.
En mörk tisdagskväll i november lockade han ett åttiotal personer till Storstugan i Equmeniakyrkan.
Han försökte sprida ett litet ljus i mörkret som i stor utsträckning omgärdar även utvecklingen inom politiken.
Hur ska vi komma bort från en politik som styrs av fruktan? Hur ska vi få en politik som i stället ger hopp?
I sin bok ”Grundbulten – tillit och visionen om en liberal socialism” försöker Bo Rothstein svara på dessa frågor.
Han menar att själva grundbulten i ett demokratiskt samhälle är just tillit. Att ha tillit till varandra och till de samhälleliga institutionerna. Bristande tillit är också en grogrund för korruption, vilket han övertygande visat i sin forskning.
I Sverige har tilliten varit stark genom årtiondena. Vi får också alltid hög placering i olika mätningar kring demokrati. Dock saknas inte problem: kraftigt sjunkande medlemstal i partierna, minskning av antalet förtroendevalda och en ökning av hoten mot politiskt aktiva.
De antidemokratiska krafterna i världen spelar på människors brist på tillit till de demokratiska institutionerna i ett starkt polariserat klimat. Donald Trump är ett tydligt exempel på detta.
Det ser ganska dystert ut. Men Bo Rothstein försöker lansera en alternativ tanke, en slags fusion mellan liberalism och socialism. Kapitalism och marknadsekonomi är inte samma sak. Det finns former av ägande som existerar mitt i det vi skulle kalla kapitalistiska samhällen, ett mer demokratiskt ägande: personalägda företag. De finns inte minst i det kapitalistiska USA, flera av dem är stora företag.
De ger ofta bättre löner till sina anställda och större pensioner. Företagsdemokrati är ett begrepp som idag nästan försvunnit. Företagen styrs uppifrån. Dock är det viktigt för ledningarna att få med sig de anställda – att få deras tillit.
Men det finns ett land där det är väldigt svårt att starta personalägda företag: Sverige. Till och med LO är emot detta (för då tappar facket sin legitimitet).
Bo Rothstein försöker ändra på detta och drar en lans för demokratiskt ägande och för att de ekonomiska skillnaderna i samhället ska minska. En liberal-socialistisk politik.
Hans bok Grundbulten är ett vältaligt redskap i denna strävan. 

Lämna en kommentar