Kulturresan till Varberg

Peter Börjesson är ordförande i Varbergs Humanistiska Förbund men framförallt en kunnig och underhållande guide. Vi fick en rundtur med historielektion kring kurhotellet vid Apelviken.

Årets bussresa, tillsammans med Bibliotekets vänner, gick till Varberg. Det var som vanligt fullsatt i bussen och en gemytlig stämning. Första anhalten var Rydals museum där vi fick höra hur spinnmaskiner låter och känna på kardad bomull. Efteråt gick vi tvärs över vägen till gästgiveriet där det blev fika med operasång från herrgårdstrappan.

Resan fortsatte på slingriga landsvägar omgärdade av vårblommande träd och buskar. Så kom vi till Äskhults by och klev rakt in i 1800-talet. I den välbevarade bondbyn vimlade det av barn för det var familjedag. Vi strosade runt i vårsolen och kikade in i husen och en fjärran tid.

Nästa stopp var en lunchrestaurang i Varberg, varpå vi åkte ut till kurhotellet vid Apelviken där vår guide Peter Börjesson väntade. Det blev en rundvandring i det gamla sanatorieområdet som gått från tuberkulosvård i början på 1900-talet till dagens friskvårdande spahotell. Målaren Carl Larsson med familj bodde i Varberg sommaren 1887, huset är borta men när vi stod på tomten kunde vi konstatera att de hade en fin utsikt mot havet och fästningen.

I området rörde sig också konstnärerna i målarkolonin som kommit att kallas Varbergsskolan: Karl Nordström, Ivar Kreuger och Richard Bergh. Alla välkända konstförbundare. Detta var mellan 1893 och 1897.

På hemvägen blev det i vanlig ordning en klurig quiz, signerade Hans Hedberg. Det uppstod en misstänkt slamkrypare i frågan om Sveriges övertagande av Halland men har man en historielärare bland passagerarna kan sådant lätt klaras upp.

Prick på utsatt tid, 18.30, var biblioteksvännerna och humanisterna tillbaka i Alingsås efter ännu en trevlig och lärorik resa

Rydals museum vårdar minnet av den svenska tekoindustrins historia med den äran.

Kulturresenärerna fikade på Rydals fina herrgård.

Över den vackra och välbevarade bondbyn Äskhult skev vårsolen.

Lämna en kommentar