VÅRPROGRAMMET 2025

Måndag 17 februari kl. 18.30 Årsmöte kl. 18.00

Lena Milton, historiker.
Svenskt biografiskt lexikon 
– en personhistorisk guldgruva
Svenskt biografiskt lexikon började ges ut 1917 och har hittills publicerats i 34 band. Idag har man kommit fram till bokstaven S och det är planerat 38 band vilket gör SBL till ett av de största uppslagsverken i Norden. Här finns över 9.000 artiklar om betydelsefulla personer och deras gärningar. Lena Milton är sedan många år redaktör för SBL och berättar för oss hur urvalet görs och hur arbetet går till.
Plats: Hillsalen, Västra Ringgatan 20
Eftersits med vin och tilltugg. Anmälan senast fredag 14 februari.
Till: peter.lenken@gmail.com eller 0705-124758

Torsdag 20 mars  kl.18.30

Henrik Berggren, historiker och författare
Landet utanför – en svensk klassiker
Henrik Berggren är en av våra tunga kulturpersonligheter. Han har skrivit en rad uppmärksammade böcker, bland annat om Olof Palme och Dag Hammarskjöld. I fjol blev han vinnare av Stora fackbokspriset och nominerad till Augustpriset för den sista delen av trilogin om Sverige under andra världskriget ,”Landet utanför”. Detta arbete har kallats ”ett mästerverk” och ”en svensk klassiker”.
Henrik Berggren har med dessa böcker gjort en stor och viktig folkbildningsgärning och de  är, som det hette i Augustprisnomineringen,: ”en grundval att förstå Sverige ända fram till våra dagar”.
Plats: Equmeniakyrkan, Kungsgatan 46
Vi återkommer med detaljer om ev eftersits,

Onsdag 23 april kl. 18.00 (Obs tiden!)

Lisa Röstlund, författare och journalist
Skogslandet – en granskning
Mitt i klimatkrisen är forskare djupt oeniga om hur skogen ska användas för att möta den. Några säger att det snart bara finns hyggen och plantager, andra att vi aldrig haft så mycket skog som nu. Lisa Röstlund är granskande reporter på Dagens Nyheter och har tidigare bland annat skrivit om härvan kring Nya Karolinska och om Lundin Oil. För boken ”Skogslandet – en granskning” har hon fått Guldspaden för bästa grävbok 2022. 
Göran Greider: ”Skogslandet är ett yxhugg rakt in i en folksjäl som helt enkelt korrumperats av skogsindustrin. Den kommer att utlösa välbehövliga skogsbränder.” 
Plats: Equmeniakyrkan, Kungsgatan 46
I samarbete med Naturskyddsföreningen i Alingsås.
Observera tiden kl.18.00!
Ingen eftersits

Lördag 10 maj

I samarbete med Bibliotekets vänner
Kulturresa till Gunnebo slott och Torpa stenhus 
Avfärd från Alingsås station kl.8.30
Årets resa går till två historiska byggnader: Gunnebo slott och Torpa stenhus. Gunnebo slott och trädgårdar är ett stycke 1700-talsmiljö som vårdas ömt. Vi får fika och därefter en guidad tur.
Nästa stopp är Hofsnäs herrgård, vackert belägen vid Torpanäsets naturreservat, där vi bjuds på lunch och möjlighet att shoppa i Lilla saluhallen som ligger i det gamla sädesmagasinet.
Därefter blir det en kort resa till Torpa stenhus, ett av Sveriges bäst bevarade herresäten som varit i samma familjs ägo ända sedan 1400-talet. Vi får en guidad tur. Obs!Det fungerar tyvärr inte med rullator på Torpa.
Utöver guidningarna har vi med oss vår egen guide,  f.d. intendenten på Gunnebo Inger Ernstsson.
Vi beräknar vara tillbaka i Alingsås vid 17.30-tiden.
Resan kostar 750 kr per person, inklusive fika och lunch samt guidningar. Anmälningar tas emot från måndag 10 mars kl.9.00.
Betalningen ska vara oss tillhanda senast torsdag 10 april – och från det datumet är anmälan bindande. 
Anmälan till: peter.lenken@gmail.com eller 0705-124758
Obs! Betalning ska ske till Alingsås Humanistiska Förbund Bg 805-8133 eller Swish: 1236550743 (Observera att det är ett speciellt swishnummer, inte AHF:s vanliga). Glöm inte att ange namn och e-mail eller tel.nr. 

Lämna en kommentar