Program 2023

         ALINGSÅS HUMANISTISKA FÖRBUND

                  

Måndag 20 februari kl. 18.30

Årsmöte kl. 18.00

Ulf Schöldström, fd redaktör för Grönköpings-Veckoblad

Är Alingsås Grönköping

– eller är det tvärtom?

Flera svenska städer, bl.a. Hjo, har tyckt sig vara en förebild för Grönköping. Alingsås har dock en särskild plats i Grönköpings historia, i kraft av Nils Hasselskog som satte sin prägel på Grönköpings-Veckoblad med sin prosa, poesi och det konstruerade språket transpiranto.

Om Grönköpings-Veckoblad och dess historia berättar Ulf Schöldström, medarbetare i tidningen sedan 1985 och dess redaktör 2008-2019.

Plats: Hillsalen, Västra Ringgatan 20

Förhandsanmälan till eftersitsen med vin och tilltugg senast 15 februari. Till: peter.lenken@gmail.com eller 0705-124758

Onsdag 22 mars  kl. 18.30

Peter Wahlqvist, teaterchef, kulturråd mm.

Ett teaterliv – proggaren som blev kulturråd

Peter Wahlqvist har varit med om en fascinerande resa i kulturens värld. Det började i Nationalteatern på 1970-talet med proggtexter och tältprojekt. Sedan blev han teaterchef, först i Borås och därefter i tio år på Stockholms stadsteater. Så utsågs han till Sveriges kulturråd i Washington. Och nu har han hamnat i Alingsås – med nya teaterprojekt.

Med humor och självironi delar Peter Wahlqvist med sig av sina rika erfarenheter som skådespelare, regissör, konstnärlig ledare och kulturambassadör. Han gör det i ett samtal med skådespelaren Staffan Nattsén.

Plats: Hillsalen, Västra Ringgatan 20

Torsdag 27 april kl. 16.00 (Obs tiden!)

Sofia Häggman, egyptolog, intendent vid Medelhavsmuseet

Mumier – fakta, forskning, fiktion

Förra årets medlemsbok Mumier fick stor uppmärksamhet och fina recensioner. Sofia Häggman tar oss med på en fascinerande resa med start i det gamla Egypten, via mumiernas senare historia som arkeologiska objekt till dagens populärkultur.

Plats: Hillsalen, Västra Ringgatan 20

Observera tiden kl.16.00!

Lördag 13 maj kl.8.00

(I samarbete med Bibliotekets vänner)

Kulturresa till Tjörn

Avfärd från Alingsås station kl.8.00 (hemkomst ca 18.00)

Vi åker med buss till Marstrand där vi bordar Gunnars båtturer. Sjöresan (hela tiden inomskärs) går genom Albrektsunds kanal mot Älgön, Dyrön, Åstol, Kalvesund, Klädesholmen och till Skärhamn. Resan tar cirka två timmar och under färden får vi kaffe med smörgås och guidning om livet förr på de olika öarna vi passerar.

Väl på land igen blir det buss till Villa Solfrid i Sunna där vi besöker Elin Sundbergs (1880-1965) hem. Hon ärvde i unga år en förmögenhet av sin far guldgrävaren. Huset byggde hon 1936 och anlade en örtagård. Hon var även engagerad i rösträttsfrågan. Vi blir guidade runt i trädgården och får se utställningarna inne i Villa Solfrid (ej rullator i huset).

Därefter äter vi lunch på Restaurang Tjörnbron.

Nästa stopp är idylliska Stenungsön där vi tar en promenad och lyssnar till guidens berättelse om historien kring denna badort med den vackra naturen och det speciella ljuset. Den lockade olika kulturpersonligheter, inte minst konstnärer: Karin Parrow, Ragnar Sandberg och Erling Ärlingsson är några av Göteborgskoloristerna som bodde här.


Det går bra att anmäla sig till denna spännande resa från och med 24/1. Kostnaden för hela paketet är 960 kr per person. Betalningen ska vara oss tillhanda senast måndagen den 17 april – och från det datumet är anmälan bindande.

Anmälan till: peter.lenken@gmail.com eller 0705-124758

Obs! Betalning ska ske till Bibliotekets vänner Bg 5855-7273  eller Swish 1232723765. Glöm inte att ange namn och e-mail eller tel.nr.

Medlemsavgiften för 2023 är oförändrad 200 kronor för enskild medlem och 300 kronor med familjemedlem.

Bg 805-8133 eller Swish: 1235521877

Obs viktigt! Skriv era namn! Samt e-postadress!

Eller om ni inte har e-post, er postadress.

Varmt välkomna till vårens föredrag önskar er styrelse!

Alingsås humanistiska förbund stöds av 

Lämna en kommentar