Egyptisk eftermiddag

Egyptolog Sofia Häggman med en röntgenbild på prästen Neswaius, död på 200-talet f.Kr., vars mumie finns på hennes arbetsplats Medelhavsmuseet i Stockholm.

På urtima föredragstid, klockan 16.00, blev vi den 27 april förflyttade till det forna Egypten under sakkunnig ledning av egyptologen och intendenten på Medelhavsmueet, Sofia Häggman. Hon är författare till förra årets humanistiska årsbok som har titeln ”Mumier – fakta, forskning, fiktion”. Det är minst sagt en gedigen genomgång av allt som har med mumier att göra, allt från mumifieringsteknik till skräckfilmer med uppvaknade mumier.

Det tidigare inkluderade ämnet ”konsten att lirka ut en hjärna” och andra märkliga ritualer i mumifieringsverkstäderna. En enda sådan verkstad har hittats men desto fler mumiegravar runt om i Egypten, de flesta plundrade sedan länge. Det var därför en extra stor händelse när Tutankhamons grav upptäcktes 1922 eftersom den var helt intakt.

Handeln med mumier och gravfynd var tidigare stor men med röntgenteknikens hjälp har många avslöjats som falsarier, till exempel den som finns på Vänersborgs museum – den visade sig bestå av gamla jutesäckar och egyptiskt linne.

Enligt Sofia Häggman finns det antagligen fler mumiegravar att upptäcka i Egypten (där hon för övrigt har ett eget hus i en oas i öknen). Men den stora sensationen vore om någon hittade den armé på 50.000 man som gick under i en sandstorm någonstans i den egyptiska öknen.

Boken Mumier är en gedigen genomgång av allt som har med mumier att göra, säkert ett blivande standardverk. Och författarinnan är dessutom en begåvad föredragshållare, vilket kunde konstateras i Hillsalen denna aprileftermiddag. Folkbildning när den är som bäst.

Lämna en kommentar