Allt om olivolja

Sanna Töringe drog storpublik till Kulturhuset.

När den kända författaren och matskribenten Sanna Töringe kom till Kulturhuset tisdag 12 mars tangerade hon rådande publikrekord. 110 personer hade kommit för att lyssna på hennes föredrag Allt om olivolja – en smakrik kulturbärare, ett arrangemang i samarbete med Alingsås Kulturhus.

Sanna Töringe bor växelvis på Österlen och i södra Italien och har just kommit ut med ”Olivoljeboken: från träd till bord”. Vi fick höra berättelsen om denna kulturväxts historia och om olika olivsorter, hur och när man skördar och om det utbredda fusket som finns i branschen. Sanna Töringe menade ändå att vi i Sverige kommit över de värsta avarterna med alla slags blandningar och felaktiga påståenden om oljans ursprung. I Sverige säljs nästan enbart den bästa oljan Extra jungfruolja. Fast det finns förstås ännu bättre oljor om man är finsmakare och kan öppna plånboken.

Ett stort hot mot olivoljeproducenterna är en just nu grasserande sjukdom orsakad av en liten insekt. Därför har priserna tredubblats. Det har gått så långt att man i Spanien, Italien och Grekland har problem med kriminella ligor som stjäl olivolja.

Sanna Töringe tipsar om att man ska läsa på flaskornas baksida. Om det står ”ursprung Europeiska unionen” är det ofta en blandning av oljor från flera länder. Inget förbjudet men bra att veta. Och hon krossade också en myt: att det inte är bra att steka i olivolja eftersom den inte tål så hög värme. Nonsens, säger hon, det går utmärkt att steka i olivolja men man bör värma upp den långsamt.

Efter föredraget fick publiken provsmaka olika oljor som Sanna Töringe säljer i sin butik på Österlen.

Lämna en kommentar