Historisk Birger Sjöberg-kväll

Precis som för hundra år sedan var Alströmersalen i det närmaste fullsatt.

Den 7 november 1923 framträdde Birger Sjöberg på Stadshotellet i Alingsås. Han var ute på sin bejublade turné med sina Fridas visor.

Exakt hundra år senare, den 7 november 2023, firade Humanistiska förbundet i Alingsås denna händelse med en egen Frida-afton. På samma hotell (numera Grand), i samma sal, under samma kristallkronor.

Precis som 1923 var salen i det närmaste fullsatt. Vår egen Sjöberg hette Christer Kernell, känd göteborgstrubadur och Sjöbergtolkare.

Då, 1923, skrev en anonym recensent i Alingsås Tidning att stämningen i salongen till en början var något kylig: ”…men detta berodde uteslutande på det permanenta draget i salongen, vilket den här kvällen var genomträngande som den värsta nordanvind. Men man fick snart annat att tänka på än dragspringor och rysilningar, ty likt ett solsken stod konstnären där framme på estraden, och den ”lågande bildning” ur vilken visorna sprungit fram, den kunde icke annat än värma.”

2023 var stämningen varm redan från början och publiken fick åter höra Fridas visor i den dragfria salongen. I utsökta Kernell-tolkningar.

Efteråt stannade ett sextiotal i publiken kvar för en buffé och ett glas vin under livlig samvaro.

Kanske kunde man citera signaturen C.T.H. i Handelstidningen som skrev efter Birger Sjöbergs framträdande i Göteborg att när publiken tilll sist lämnade lokalen gjorde den det ”… med känslan av att ha ett oändligt innehållsrikt gemensamt minne att varsamt och med stilla glädje vårda.” 

Trubaduren Christer Kernell sjöng Fridas visor i samma sal som Birger Sjöberg själv exakt hundra år tidigare.

Lämna en kommentar