VÅRPROGRAM 2024

Wikipedia bakom kulisserna – hur kunskap kommer till

Johan Jönsson, författare och förläggare.

Torsdag 22 februari kl. 18.30

Årsmötet börjar kl 18.00

Wikipedia är Sveriges mest anlitade uppslagsverk centralt för folkbildning och för en levande demokrati. Johan Jönsson leder utvecklingsarbetet på Wikimedia, den stiftelse som äger Wikipedia.
År 2022 gav han ut boken ”Wikipedia inifrån” om hur svenska Wikipedia arbetar, hur man håller rent från vandalism och klotter och eftersträvar att höja standarden och säkra kunskapsinnehållet. Johan Jönsson fick förra året Svenska Humanistiska Förbundets pris. Hans arbete med Wikipedia är av stor betydelse för folkbildning och kunskapsförmedling i dagens Sverige.

Plats: Hillsalen, Västra Ringgatan 20 Förhandsanmälan till eftersitsen med vin och tilltugg senast måndag 19 februari. Till: peter.lenken@gmail.com eller 0705-124758

Allt om olivolja – en smakrik kulturbärare

Sanna Töringe, författare och olivoljeexpert

Tisdag 12 mars  kl. 18.00 (Obs tiden!)

Olivträdet är en mycket gammal kulturväxt. Inte många kan så mycket om olivolja som Sanna Töringe. Hon har skrivit en rad böcker om mat och trädgård. Nu är hon aktuell med ”Olivoljeboken: från träd till bord”. Här får vi veta allt om olika olivsorter och om fusket i branschen. Sanna Töringe bor växelvis på Österlen och i södra Italien. Hon har skrivit tolv kokböcker och ett antal trädgårdsböcker.  Hon har lett många olivoljeprovningar och haft matlagningskurser i Italien.

I samarbete med Kulturhuset Plats: Kulturhuset Ingen eftersits.

Estrid Ericson och Svenskt Tenn

Hedvig Hedqvist, författare och journalist

Tisdag 16 april kl. 16.00 (Obs tiden!)

Estrid Ericson är en centralgestalt inom svensk design. Genom hennes Svenskt Tenn och medarbetaren designern Josef Frank byggde hon upp något som är levande än idag. Vem var denna målmedvetna kvinna? Designexperten Hedvig Hedqvist har skrivit en kunnig och inspirerande biografi om henne. Författaren som i unga år praktiserade på Svenskt Tenn berättar om detta fascinerande livsöde.

Plats: Hillsalen, Västra Ringgatan 20 Eftersitsen blir med tanke på ämnet Afternoon Tea. Anmälan senast fredag 12 april

Kulturresa till Varberg 

Lördag 4 maj kl.8.00 

I samarbete med Bibliotekets vänner

Avfärd från Alingsås station kl.8.00 (hemkomst ca 18.30)

Årets resa går västerut med resmålet Varberg. På väg dit stannar vi till vid Rydals textilmuseum där vi får en introduktion till detta legendariska spinneri som startade 1854.

Sedan en promenad tvärs över gatan till Rydals herrgård och en fika med smörgås.

Därefter bär det av till Äskhult. Vi tar oss en titt på denna unikt bevarade gamla bondby som förflyttar oss 200 år tillbaka i tiden.

Så fortsätter resan till Varberg och lunch på restaurang Västerport vid Campus Varberg. Därefter en kort tur och vi är äntligen framme vid havet. Apelviken närmare bestämt (vi hoppar över aktiviteten vindsurfing eftersom den är så väderberoende). I stället får vi en guidad tur med den intressanta historien om kustsanatoriet från 1904 som till slut blev den välkända Varbergs kurort. Det var också i dessa trakter som konstnärskolonin Varbergsskolan hämtade sina motiv på 1890-talet: konstnärsförbundarna Karl Nordström, Nils Kreuger och Richard Bergh. 

Vi beräknar att vi är tillbaka i Alingsås vid 18.30-tiden.

Resan kostar 720 kr per person, inklusive fika och lunch samt guidningar. Anmälningar tas emot från måndag 4 mars kl.9.00.

Betalningen ska vara oss tillhanda senast torsdag 4 april – och från det datumet är anmälan bindande. 

Anmälan till: peter.lenken@gmail.com eller tel/sms 0705-124758 Obs! Betalning ska denna gång ske till Alingsås Humanistiska Förbund Bg 805-8133 eller Swish: 1235521877. Glöm inte att ange namn och e-mail eller tel.nr. 

Medlemsavgiften för 2024 är oförändrad 200 kronor för enskild medlem och 300 kronor med familjemedlem. 

Bg 805-8133 eller Swish: 1235521877 Obs viktigt! Skriv era namn! Samt e-postadress!  Eller om ni inte har e-post, er postadress.

Varmt välkomna till vårens föredrag önskar er styrelse!

Alingsås humanistiska förbund stöds av  Sparbanken Alingsås

Lämna en kommentar